Teknoloji

140 yıl önce bulunan taşın dinozor yumurtası olduğu ortaya çıktı

140 yıl önce Hindistan’dan bir akik örneği( yarı saydam mineral ve yarı değerli taş, bir tür kalsedon kuvars) Londra Doğal Tarih Müzesi’ndeki (NHM) Mineraloji Koleksiyonunda kaydedilmiştir.Şimdi bir araştırma ekibi, bu akik taşının 60 milyon yıllık bir dinozor yumurtasından oluştuğunu söylüyor.

Taşlaşmış (veya “agatize”) yumurta, muhtemelen şu anda Hindistan olan yerde yaygın bir Kretase idi. titanosaur’a aitti.

Müzenin mineral küratörü Robin Hansen, örneğin müzedeki dinozor uzmanları Paul BarrettVe Susannah Hizmetçi Küme, akikin yaklaşık olarak bir dinozor yumurtası olmak için gerçek biçim ve boyutta olduğu konusunda hemfikirdi ve mineralin dış dokusunun bir yumurtanınkine benzediğini belirledi. Ayrıca, numunenin dış kenarları, 6 inç genişliğindeki akik taşının bitişiğinde benzer şekilli başka nesnelerin (yumurta kuluçka makinesi gibi) olduğunu gösterdi.

Hansen bir NHM duyurusunda şunları söyledi: “ Bu örnek, müze koleksiyonlarının neden bu kadar önemli olduğunun mükemmel bir örneğidir.dedi ve devam etti: “ 1883 yılında, o zamanki bilimsel bilgiler kullanılarak doğru bir şekilde akik olarak tanımlandı ve kataloglandı… Ancak şimdi bu örneğin daha özel bir şey olduğunu fark ettik – akik bu küresel yapıyı doldurdu ve bir dinozor yumurtası olduğu ortaya çıktı.

Titanozorlar şimdiye kadar yaşamış en büyük kara hayvanları olmalarına rağmen, çok büyük olmayan yumurtaları vardı. Bunun nedeni, hayvanların daha büyük tek bir kuluçka yerine, döngü başına birkaç düzine yumurtadan oluşan bir kuluçka üretmesiydi.

Müze duyurusuna göre agatize yumurtanın bölgedeki volkanik faaliyet nedeniyle oluşmuş olması mümkün görünüyor: “ Yumurtalar bırakıldıktan kısa bir süre sonra, volkanik bir patlama yavruları kaplamış olabilir ve silika açısından zengin su, korunmuş yumurta kabuklarına sızarak akik oluşturmuş olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu