8 Ülkeden 192 Kişilik Ekip ABD’li Bilim Adamını Kurtarmak İçin Görev Aldı
Anamur ilçesi Sugözü Mahallesi’ndeki Morca Mağarası’nda 5 gündür sağlık kontrolünden geçen ABD’li 40 yaşındaki bilim adamı Mark Dickey’in sağlığına kavuşması için 8 ülkeden 192 kişilik ekip 24 saat çalışmaya devam ediyor. MERSİN’den sağ salim çıkacağız.
Morca Mağarasında 5 gün önce mide kanaması geçirdiği için yardım isteyen ABD’li bilim insanı Mark Dickey için çalışmalar sürüyor. ABD, Bulgaristan, Arnavutluk, Macaristan, İtalya, Polonya, Romanya ve Ukrayna’dan kurtarma ekiplerinin yanı sıra Türkiye’den AFAD, UMKE, jandarma ve acil sağlık personelinden oluşan 192 kişilik ekip dev bir göreve çıkıyor. AFAD uyumlu gruplar; Arama, kurtarma, tedavi hizmetleri ve lojistik konularında çalışmalarını sürdürüyor. ABD’li bilim insanını görevden almak için iki plan düşünülüyor. Bunlardan biri; Sağlığına kavuşan Mark Dickey kendi imkanlarıyla dışarı çıkarken, diğeri ise 7’şer kişilik grupların yardımıyla mağaradaki stratejik noktalara götürüldü. Bu amaçla hem halat döşenmesi hem de mağaradaki dar noktaların genişletilmesi çalışmaları devam ediyor.
Kurtarma çalışmalarını yöneten AFAD Arama Kurtarma Daire Başkanı Recep Şalcı, ABD’li bilim insanının sağlık durumunun iyiye gittiğini belirterek, sağlık kontrollerinin devam ettiğini ve doktorların kararına bağlı olarak tahliyenin gerçekleştirileceğini söyledi. AFAD Arama Kurtarma Daire Başkanı Şalcı, ‘Kurtarma çalışmalarının 5’inci günü. Mağara 1276 metre ama hastamız şu anda 1040 metrede duruyor. Doktorlar müdahale ediyor. Mide kanaması geçirdiği için doğal olarak kan kaybetmişti. Planımız kan desteği ve serumla durumunu stabil hale getirip ardından tahliyesine başlamak. Doktorlarımız tıbbi müdahaleyi yaparken ilk olarak 1040 metreye bağlantı kurduk. Orada telefon bağlantısı kurduk. Bu mağara dünyanın tahliyesi en zor mağaralarından biridir. Yaralının tahliyesi sırasında gerekli sistemlerin kurulması ve dar alanların genişletilmesi amacıyla patlatma yapıldı. Bunu sadece Türkiye olarak yapmıyoruz. AFAD’a uygun olarak Avrupa Mağara Kurtarma Federasyonu ile birlikte çalışıyoruz. Şu anda 8 ülkeden 192 mağara arama kurtarma görevlisiyle bu kurtarma işlemini yürütüyoruz. Bu kurtarma dünyadaki en zor kurtarmalardan biri ve uzun süre de öyle kalacak. Doktorların onay vermesinin ardından tahliye başlayacak. Hastamızı 5-6 gün içerisinde üsse ulaştırıp, güvenli bir şekilde hastaneye nakletmeyi umuyoruz. Bu, 2100 metrede bir ana kamptan ve tek bir kurtarma operasyonundan oluşan kapsamlı bir düzenlemedir. AFAD olarak devlet olarak bunu organize ediyoruz. Bu operasyonun güvenli bir şekilde tamamlanıp ailesine kavuşacağını umuyoruz” dedi.