Ekonomi

Araştırma şirketi halktan taban fiyat istedi! Memnuniyet oranı yüzde 62

Araştırma; 22-23 Aralık 2022 tarihleri ​​arasında NUTS-1 sistemine göre Türkiye genelinde İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa, Kayseri, İzmir, Diyarbakır, Adana, Samsun, Konya, Antalya, Gaziantep, Erzurum, Mardin, Hatay, Zonguldak, Manisa, Aydın, Malatya, Van, Balıkesir, Trabzon, Kırıkkale, Giresun, Tekirdağ ve Ağrı olmak üzere 26 ilde 18 yaş ve üstü 1306 kişi ile telefon sistemiyle gerçekleştirildi.
 
BELİRLİ MADDELER DAĞITILDIĞINDA MEMNUNİYET YÜZDE 70,5

“Hükümet tarafından açıklanan 8 bin 506 TL’lik yeni asgari ücret tutarından memnun musunuz?” o sordu.

Katılımcıların yüzde 62,4’ü “Evet” yanıtını verdi. Yüzde 26’sı “Hayır” dedi. Fikrim yok/Cevabı yok diyenlerin oranı ise yüzde 11,6’da kaldı.

Fikrim yok/Cevap yok diyenler oransal olarak dağıtıldığında Asgari Fiyat üzerinden “Memnuniyet” yüzde 70,5, “Memnun değilim” yüzde 29,5 oldu.

 
AK PARTİ SEÇMENLERİNİN YÜZDE 88,5’İ MEMNUN

Siyasi tercihlerine göre dağılımda, AK Partililerin yüzde 88,5’i, MHP’lilerin yüzde 82,1’i.Açıklanan asgari ücretten memnun olduğu belirlendi.

HDP seçmeninin yüzde 54,2’si, İYİ Parti seçmeninin yüzde 49,7’si ve CHP seçmeninin yüzde 37,4’ü asgari ücretten memnun olduğunu belirtti.
 
CHP’NİN OYLARININ YÜZDE 53,8’İ YETERLİ DEĞİL
 
Seçmenlere göre dağılıma göre ‘asgari ücret’ tutarından memnun olmayanlar incelendiğinde ilk sırayı yüzde 53,8 ile CHP seçmeni aldı. Bunu yüzde 32,2 ile DÜZGÜN Partili ve yüzde 29,3 ile HDP seçmeni izledi. Diğer seçmenlerin yüzde 26,4’ü ise asgari fiyattan memnun olmadığını belirtti.

ASGARİ FİYATIN SATIN ALMA GÜCÜ KORUNMALIDIR

ASAL Araştırma ve Danışmanlık Şirket Lideri Adem Belede, asgari fiyat memnuniyet sonuçlarını şu şekilde değerlendirdi: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 8 bin 506 TL net asgari ücret konusunda genel memnuniyet olduğunu araştırmamız sonucunda tespit ettik. özellikle çalışan departmanın beklentilerini karşılar.

Araştırmamıza katılanların devletten talepleri, etiket fırsatçılığına, olağanüstü fiyat artışlarına karşı caydırıcı önlemler alınması ve asgari fiyatın alım gücünün korunmasıdır.

Bu ay gerçekleştirdiğimiz gündem araştırmamızda katılımcılara “Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu nedir?” diye sorduk.

Katılımcıların yüzde 30,8’inin gıda fiyatlarındaki artıştan, yüzde 16,6’sının doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artıştan, yüzde 14,3’ünün konut ve kira fiyatlarındaki artıştan, yüzde 13,3’ünün ise gıda fiyatlarındaki artıştan rahatsız olduğunu tespit ettik. Yüksek enflasyon.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu