Teknoloji

Fransa ambargosuna yerli motor: Geri sayım başladı… İlk teslimata hazırlanıyor!

Fransa’nın füze motoru sağlamayı bıraktığını belirten uzmanlar, Türk savunma sanayisinin imza eserlerinden olan yerli/milli füze motorları konusunda çok kısa sürede önemli gelişmeler sağlanacağını söyledi.

Roketsan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ATMACA Gemisavar Füzesini temel alan KARA ATMACA Satıhtan Satıha Seyir Füzesi geliştirme faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda Kale Arge, KARA ATMACA’da kullanılan milli motor KTJ-3700’ü birkaç gün içinde Roketsan’a teslim edecek.

Konuya ilişkin Kale Arge Genel Müdürü Cüneyt Kenger, SavunmaSanayiST.com’a açıklama yaptı: “KTJ-3700 motorumuz dünyadaki muadillerine göre üstün özelliklere sahip bir turbojet motordur. Adından da anlaşılacağı gibi 3700 Newton’luk bir itme kuvvetine sahiptir. Ancak motorumuz yine de muadillerine göre düşük bir ağırlığa ve daha düşük yakıt tüketimine sahip.

İlk prototip testini 2023 yılında gerçekleştirdik. Çok başarılı oldu. Prototip üretimi şu anda devam ediyor. Önümüzdeki hafta müşterimize ilk motorumuzu vereceğiz. Kısa sürede gurur duyduğumuz bir motor haline geldi.”Onun sözleri yer aldı.

Kale Arge’nin halihazırda geliştirmekte olduğu motorlar; ATMACA, SOM ve ÇAKIR füzelerine entegre ediliyor. Türkiye’nin ilk turbojet füze motoru KTJ-3200; ATMACA ve SOM’a, KTJ-1750 ise ÇAKIR füzelerine güç verecek.

BLACK Hawks seyir füzesi

KKK’nın hassas vuruş kabiliyetine sahip füze ihtiyacı kapsamında Savunma Sanayii Başkanlığı, Karadan Karaya Seyir Füzesi (Kara ATMACA) Projesi’ni başlattı.

Kara ATMACA’nın geliştirilmesine ilişkin sözleşme; Savunma Sanayii Başkanlığı ile Roketsan arasında 18 Ağustos 2021 tarihinde 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’21) sırasında imzalandı. Kara ATMACA’nın 2025 yılında hizmete açılması planlanıyor.

Roketsan’ın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirdiği ATMACA Gemisavar Füzesi, Kara ATMACA’nın geliştirme faaliyetlerinde temel olarak kullanılacak. Ancak kara ortamında kullanılması nedeniyle Siyah ATMACA’nın arayıcı başlığı ve navigasyon sistemlerinde değişiklikler meydana gelmektedir.

ATMACA Gemisavar Füzesi bir radar arayıcı (RF) başlığı kullanırken, Kara ATMACA’sı bir görüntüleme kızılötesi (IIR) arayıcı başlığına sahip olacak. Ayrıca Kara ATMACA, Yer Referanslı Navigasyon Sistemine (YRNS) sahip olacak.

KARA DÖNGÜLÜ ATMACA FÜZESİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Uzunluk: 6 metre

Ağırlık: 890 kg

Menzil: 280 km

Rehberlik: ANS + KKS + Barometrik Altimetre + Radar Altimetre + YRNS

Savaş Başlığı: Yüksek Patlayıcı, Parçacık Etkisi, Nüfuz Etme Etkili

Harp Başlığı Ölçeği: 250 kg

Arayıcı: Kızılötesi Görüntüleme Başlığı (IIR)

KAYNAK: SAVUNMA SANAYİCİSİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu